ZGODNA I INTELIGENTNA: Evo koliko godina zapravo ima Kolinda Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske je vrlo čest tema regionalih, ali i svjetskih medija.

Kolinda je rođena u Rijeci, 29. aprila 1968. Dakle hrvatska predsjednica ima 50 godina, iako to nitko na prvu ne bi pomislio.

Svoju profesionalnu karijeru započela je u Ministarstvu znanosti i tehnologije, da bi se 1993. godine zaposlila u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je najprije radila kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a potom kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku.

Godine 1997. odlazi u Veleposlanstvo RH u Kanadi, prvo kao diplomatski savjetnik, a zatim kao ministar savjetnik. Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru.

23. decembra 2003. godine imenovana je ministricom europskih integracija, a 18. januara 2005. godine postaje voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj uniji (pregovarački tim). Spajanjem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva europskih integracija imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija.

Na dužnosti ministrice ostala je do 12. januara 2008. godine. Za vrijeme njezinog mandata Republika Hrvatska započela je pregovore za članstvo u EU.
Od 2014. godine Kolinda Grabar-Kitarović obnaša dužnost predsjednice Hrvatske.