Novi pravilnik: Na fakultetima u Srbiji zabranjeno nošenje minica, šorceva, majica bez rukava.

3 months ago

Na većini srpskih fakulteta profesori su prigovarali studenticama da se neprimjereno oblače, te da su dijelove tijela dale ‘na izvolte’.

Spominje se tu i utjecaj razgolićenih cajki, a koje su za model oponašanja uzele i srpske studentice koje su na faks dolazile razgolićene, s jedva kojom krpicom. Tako su ometale nastavu jer nitko nije pazio što govori profesor nego su buljili u obline polunagih studentica.

Također, bilo je i mišićavih mladića koji su dolazili polugoli i tetovirani, u majicama bez rukava, ili u šorcevima u kojima je više toga bilo otkriveno nego skriveno.

Nekada se podrazumijevalo da, kada krenu na fakultet, mladi uveliko znaju osnovna pravila ponašanja – kako da se, između ostalog, jave profesoru i kako da se obuku, navodi srpski Telegraf, prenosi Slobodna dalmacija

Danas se opća kultura više ne podrazumijeva, pa o njoj moraju donositi nekakvi pravilnici. Tako da nema fakulteta u Srbiji koji nije propisao svoj kodeks oblačenja.

Na jednom fakultetu, navodi Telegraf, postoji pravilnik koji studente podsjeća da kažu “Dobar dan, Hvala, Molim, Ispričavam se i Izvolite”, a u istom ovom dokumentu akademci imaju i striktno navedena pravila oblačenja.

Zabranjeni su minići i kratke haljine, šorcevi i donji dijelovi trenerke. Posebno se naglašava da su zabranjena bilo kakva politička obilježja poput bedževa s likom lidera stranke.

Pravni fakultet u Beogradu, za koji se vezuju brojne anegdote o seksualnim aferama profesora i studentkinja, i koji je inače poznat po provokativnijem oblačenju svojih akademaca, postavio je sažeta ali vrlo jasna pravila.

Naime, i studentima i profesorima zabranjuje se svako oblačenje koje može poticati na se*sualno uznemiravanje.

Telegraf podsjeća na fotografije polugole studentice na Pravnom fakultetu, a što je i navelo upravu fakulteta da propiše oblačenje. Ta studentica je imala dvije krpice, jedna koja je pokrivala dio oko kuka, te jedna oko grudi, te je njen prolazak ometao i profesore i studente.
Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu postoji i vidno istaknuto upozorenje da će svako ko bude nedolično obučen biti upućen do izlaza. Profesorica tog fakulteta Dragana Ćorić zadovoljna je kako studenti poštuju kodeks i kaže da odavno nikoga nije morala da opomene zbog neprikladnog odijevanja.

– Fakultet je prihvatio isti kodeks oblačenja kao sud. Zabranjen je ulaz u šorcevima, topovima (u smislu da je vidljiv stomak ili da liči na prošireni grudnjak), a ne dopuštaju se ni duboko dekoltirane majice i bluze, dugi šlicevi na suknjama i haljinama. Naši portiri su uglavnom ti koji neprikladno obučene na ulazu odmah opomenu – kaže profesorica Ćorić.
Jedan od strožih i vrlo detaljnih kodeksa ima Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu. Njihovi studenti moraju sakriti tetovažu i pirsing kadauđu u zgradu, a najkraća suknja smije biti do 10 centimetara iznad koljena.


Komentari
Najnoviji članci

© 2018 - 2019 Verovanje | Sva prava zadržana. | Posao